wtorek, 1 grudnia 2015

Smażona soczysta pierś z kurczaka

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety z piersi z kurczaka? Zdrowszym, szybszym i smaczniejszym rozwiązaniem jest smażona pierś z kurczaka bez panierki, w samych przyprawach, aromatyczna i soczysta w środku. Przekonaj się sam.

Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, oddzielamy "polędwiczki", dużą pierś można przekroić na dwie cieńsze (zbyt grube mięso dłużej się smaży i szybciej z zewnątrz wysycha). Dobór przypraw jest już sprawą bardzo indywidualną, osobiście lubię pierś przyprawioną domową przyprawą uniwersalną tj vegetą (przepis na nią znajdziecie tutaj : domowa vegeta) i suszonym czosnkiem. Mięso smaruję oliwą, posypuję przyprawami, wcieram je w mięso i odstawiam do lodówki na min 1 godzinę. Następnie obsmażam pierś z obu stron do uzyskania ładnego kolorku, kroję w ukośne plastry i podaję np z ziemniakami i surówką.


Ważne jest aby piersi nie smażyć zbyt długo, bo będzie sucha, przy większym kawałku mięsa lepiej mięso podzielić na dwa "plastry". Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz