Znudziły
Ci się tradycyjne kotlety z piersi z kurczaka? Zdrowszym, szybszym i
smaczniejszym rozwiązaniem jest smażona pierś z kurczaka bez
panierki, w samych przyprawach, aromatyczna i soczysta w środku.
Przekonaj się sam.
Pierś
z kurczaka dzielimy na mniejsze części, oddzielamy "polędwiczki",
dużą pierś można przekroić na dwie cieńsze (zbyt grube mięso
dłużej się smaży i szybciej z zewnątrz wysycha). Dobór przypraw
jest już sprawą bardzo indywidualną, osobiście lubię pierś
przyprawioną domową przyprawą uniwersalną tj vegetą (przepis na nią znajdziecie tutaj :
domowa
vegeta) i suszonym czosnkiem. Mięso smaruję oliwą, posypuję
przyprawami, wcieram je w mięso i odstawiam do lodówki na min 1
godzinę. Następnie obsmażam pierś z obu stron do uzyskania
ładnego kolorku, kroję w ukośne plastry i podaję np z ziemniakami
i surówką.
Ważne
jest aby piersi nie smażyć zbyt długo, bo będzie sucha, przy
większym kawałku mięsa lepiej mięso podzielić na dwa "plastry".
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz