środa, 2 grudnia 2015

Smakowity pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Smakowity pieczony kurczak z chrupiącą skórką to idealna propozycja na obiad. Uwielbiam takiego kurczaka i wcale nie potrzeba do niego gotowych "przypraw do kurczaka", zwyczajnie można je zrobić samemu :)

Moja przyprawa do kurczaka:


- 2 łyżki papryki czerwonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- sól do smaku – ilość wg uznania

Najchętniej wybieram skrzydełka i pałeczki do pieczenia, można je szybko przyrządzić, są chrupiące a mięso w środku wilgotne. Ideał kurczaka.

Przepis na kurczaka:

Przygotowane części kurczaka wkładamy do miski. Przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do nich tyle oliwy aby utworzyły marynatę. Na ogół są to 2-3 łyżki oleju. Polewamy wszystko naszą przyprawą, wmasowujemy ją w mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1-2 godziny.


Tak przygotowanego kurczaka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Aby kurczak był bardziej soczysty, można go przykryć na czas pieczenia a odkryć dopiero na ostatnie 15 min, aby skórka zdążyła się zrobić chrupiąca. Nie ma potrzeby polewać blaszki olejem, nasz kurczak nie musi pływać w tłuszczu. Wystarczą mu te 2-3 łyżki z marynaty i papier do pieczenia. Kurczak na pewno nie przypali się ani nie będzie suchy.

2 komentarze:

  1. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż słyszę jak chrupią. Sama robie cos podobnego. Boskie

    Zapraszam do siebie :)

    https://kulinarnepodbojemimi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń