Smakowity
pieczony kurczak z chrupiącą skórką to idealna propozycja na obiad. Uwielbiam takiego kurczaka i wcale nie potrzeba do niego
gotowych "przypraw do kurczaka", zwyczajnie można je
zrobić samemu :)
Moja
przyprawa do kurczaka:
-
2 łyżki papryki czerwonej
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka imbiru
-
sól do smaku – ilość wg uznania
Najchętniej
wybieram skrzydełka i pałeczki do pieczenia, można je szybko
przyrządzić, są chrupiące a mięso w środku wilgotne. Ideał
kurczaka.
Przepis
na kurczaka:
Przygotowane
części kurczaka wkładamy do miski. Przyprawy łączymy ze sobą i
dodajemy do nich tyle oliwy aby utworzyły marynatę. Na ogół są
to 2-3 łyżki oleju. Polewamy wszystko naszą przyprawą,
wmasowujemy ją w mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1-2
godziny.
Tak
przygotowanego kurczaka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, przez ok 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Aby kurczak
był bardziej soczysty, można go przykryć na czas pieczenia a
odkryć dopiero na ostatnie 15 min, aby skórka zdążyła się
zrobić chrupiąca. Nie ma potrzeby polewać blaszki olejem, nasz
kurczak nie musi pływać w tłuszczu. Wystarczą mu te 2-3 łyżki z
marynaty i papier do pieczenia. Kurczak na pewno nie przypali się
ani nie będzie suchy.
Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com
Aż słyszę jak chrupią. Sama robie cos podobnego. Boskie
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
https://kulinarnepodbojemimi.blogspot.com/