wtorek, 1 grudnia 2015

Kotleciki z mięsa drobiowego z serem

Przepyszne kotleciki mielone z ugotowanego mięsa z kury to kolejny sposób na wykorzystanie ugotowanego mięsa z zupy. Takie mięso wystarczy zmielić w maszynce, dodać go niego jajko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, jeśli ktoś lubi to również ziołami. Ja polecam do masy dodać również ser żółty starty na tarce. Podczas krojenia gorących kotlecików, ser ciągnie się i rozpływa w ustach a same kotleciki nie są suche. Jeśli masa mięsna na kotlety wydaje się zbyt sucha, wystarczy dodać wywaru, który nam pozostał po gotowaniu mięsa, najlepszy w tym wypadku jest rosół. 

Zwilżamy ręce wodą (aby mięso nie kleiło się do rąk), formujemy kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce, obsmażamy z obydwu stron. 


Smak kotlecików można wzbogacać na różne sposoby, można dodać do nich pokrojoną drobno papryką, podsmażonymi wcześniej pieczarkami lub pokrojonymi oliwkami. Pamiętać należy jedynie o tym, że ugotowane mięso samo w sobie jest dość mdłe więc przypraw nie należy szczędzić. 
Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz