Przepyszne
kotleciki mielone z ugotowanego mięsa z kury to kolejny sposób na
wykorzystanie ugotowanego mięsa z zupy. Takie mięso wystarczy
zmielić w maszynce, dodać go niego jajko, przyprawić solą,
pieprzem, gałką muszkatołową, jeśli ktoś lubi to również
ziołami. Ja polecam do masy dodać również ser żółty starty na
tarce. Podczas krojenia gorących kotlecików, ser ciągnie się i
rozpływa w ustach a same kotleciki nie są suche. Jeśli masa mięsna
na kotlety wydaje się zbyt sucha, wystarczy dodać wywaru, który
nam pozostał po gotowaniu mięsa, najlepszy w tym wypadku jest
rosół.
Zwilżamy ręce wodą (aby mięso nie kleiło się do rąk), formujemy kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce, obsmażamy z obydwu stron.
Smak
kotlecików można wzbogacać na różne sposoby, można dodać do
nich pokrojoną drobno papryką, podsmażonymi wcześniej pieczarkami
lub pokrojonymi oliwkami. Pamiętać należy jedynie o tym, że ugotowane mięso
samo w sobie jest dość mdłe więc przypraw nie należy szczędzić.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz