Smaczne
i pożywne ciastka serowe z owocami to idealna przekąska czy drugie
śniadanie. Ciasteczka są kruche, zawierają mało cukru, za to są
wypełnione owocami. I choć są małe i niepozorne to jednak bardzo
pożywne bo aż w 1/3 to po prostu biały ser. Jak dla mnie ideał.
Spróbujcie sami.
Składniki
na ciastka:
-
250 g mąki pszennej
-
250 g masła lub margaryny do pieczenia
-
250 g twarogu
-
1 jajko
-
kilka łyżek cukru (opcjonalnie)
-
cukier puder do posypania po upieczeniu (opcjonalnie)
Masło
posiekać z mąką, dodać twaróg (i cukier) i jajko. Zagnieść na jednolitą
masę, można ewentualnie schłodzić 1/2 godziny w lodówce ale nie
jest to konieczne. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, każdą z
nich rozwałkować na placek grubości ok
3-4 mm. Pociąć na kwadraciki wielkości ok 7-10 cm, nakładać na jednym brzegu owoce (ja
użyłam mrożonych borówek) i zawijać w ruloniki, brzegi zacisnąć
aby sok z owoców nie wypływał na zewnątrz. Ciastka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 25-30 min w tem 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz