W chłodne dni nic tak nie
smakuje jak gorąca zupa z domowym makaronem. Jest bardziej sycący
od swojego sklepowego odpowiednika a jego przygotowanie nie jest zbyt
pracochłonne.
Jak dla mnie nie musi być
równiutki ani cieniutki, ma być za to smaczny i zdrowy dlatego do
tego przepisu wybrałam mąkę pełnoziarnistą. Taki makaron jest
banalnie tani, szybko się go robi a w smaku i konsystencji
odpowiada mi bardziej niż sklepowy makaron pełnoziarnisty.
Przepis na makaron:
- 2,5 szkl mąki pszennej
pełnoziarnistej
- 1-2 jaja
- sól do smaku
- letnia woda (tyle aby
zagnieść jednolite elastyczne ciasto)
Do mąki wbić jajka, dodać
sól i mieszać dolewając jednocześnie wodę, w przypadku zbyt
luźnego ciasta dosypać mąki. Ciasto na makaron nie powinno być
zbyt mocno zbite, ciężko się będzie rozwałkowywać i będziemy
musieli włożyć w nie o wiele więcej pracy. Ciasto dzielimy na
dwie części, każdą cienko rozwałkowujemy, zwijamy w rulon i
kroimy na cienkie (lub nieco szersze:) paseczki. Aby nitki nam się
ze sobą nie sklejały podczas krojenia, przed zwinięciem rulonu
podsypujemy placek mąką. "Ślimaki" jakie nam powstały
podbieramy od spodu rękami i podrzucamy lekko do góry aby się
porozwijały. Makaron przed gotowaniem lekko otrzepujemy z nadmiaru
mąki i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy (lub oleju),
zapobiegnie to sklejaniu się makaronu. Gotujemy ok 2 min,
przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Idealny do rosołu,
pomidorowej lub grubiej krojony do II dań, np do sosów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz