poniedziałek, 23 listopada 2015

Domowy MAKARON pełnoziarnisty


W chłodne dni nic tak nie smakuje jak gorąca zupa z domowym makaronem. Jest bardziej sycący od swojego sklepowego odpowiednika a jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
Jak dla mnie nie musi być równiutki ani cieniutki, ma być za to smaczny i zdrowy dlatego do tego przepisu wybrałam mąkę pełnoziarnistą. Taki makaron jest banalnie tani, szybko się go robi a w smaku i konsystencji odpowiada mi bardziej niż sklepowy makaron pełnoziarnisty.


Przepis na makaron:

- 2,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1-2 jaja
- sól do smaku
- letnia woda (tyle aby zagnieść jednolite elastyczne ciasto)


Do mąki wbić jajka, dodać sól i mieszać dolewając jednocześnie wodę, w przypadku zbyt luźnego ciasta dosypać mąki. Ciasto na makaron nie powinno być zbyt mocno zbite, ciężko się będzie rozwałkowywać i będziemy musieli włożyć w nie o wiele więcej pracy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą cienko rozwałkowujemy, zwijamy w rulon i kroimy na cienkie (lub nieco szersze:) paseczki. Aby nitki nam się ze sobą nie sklejały podczas krojenia, przed zwinięciem rulonu podsypujemy placek mąką. "Ślimaki" jakie nam powstały podbieramy od spodu rękami i podrzucamy lekko do góry aby się porozwijały. Makaron przed gotowaniem lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy (lub oleju), zapobiegnie to sklejaniu się makaronu. Gotujemy ok 2 min, przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Idealny do rosołu, pomidorowej lub grubiej krojony do II dań, np do sosów. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz