czwartek, 19 listopada 2015

Racuszki z mąki PEŁNOZIARNISTEJ





Nie ma chyba dziecka, które nie lubi placuszków, racuszków czy naleśników. Słodkie, złociste i z mięciutkim jabłuszkiem w środku. Posypane cukrem pudrem, polane jogurtem, śmietaną czy z dodatkiem owoców na talerzu. Wariantów jest wiele, racuszki jednak na ogół robi się z tartych jabłek i na zwykłej mące pszennej. Wersja, którą zaproponuję Wam dzisiaj to racuszki z jabłek krojonych w talarki i oprószonych cynamonem.



Składniki na racuszki:

- 1 jabłko obrane, wydrążone w środku, pokrojone na talarki grubości max. 0,5 cm
- 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/3 szkl mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, talarki jabłek maczamy w cieście i obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor. Dzięki temu, że jabłek nie ścieramy na tarce tylko kroimy, ich smak jest bardziej wyczuwalny, racuszki nie są takie "ciapowate" a dzieci je uwielbiają. Jeśli ciasto przygotujemy sobie wcześniej, szczelnie zamkniemy i schowamy do lodówki a przygotowane talarki skropimy sokiem z cytryny i również zamkniemy to racuchy można w dość szybki sposób przygotować rano na śniadanie. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz