Nie ma chyba dziecka, które nie lubi placuszków,
racuszków czy naleśników. Słodkie, złociste i z mięciutkim
jabłuszkiem w środku. Posypane cukrem pudrem, polane jogurtem,
śmietaną czy z dodatkiem owoców na talerzu. Wariantów jest wiele,
racuszki jednak na ogół robi się z tartych jabłek i na zwykłej
mące pszennej. Wersja, którą zaproponuję Wam dzisiaj to racuszki
z jabłek krojonych w talarki i oprószonych cynamonem.
Składniki na racuszki:
- 1 jabłko obrane, wydrążone w środku, pokrojone na
talarki grubości max. 0,5 cm
- 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/3 szkl mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, talarki
jabłek maczamy w cieście i obsmażamy na patelni z obu stron na
złoty kolor. Dzięki temu, że jabłek nie ścieramy na tarce tylko
kroimy, ich smak jest bardziej wyczuwalny, racuszki nie są takie
"ciapowate" a dzieci je uwielbiają. Jeśli ciasto
przygotujemy sobie wcześniej, szczelnie zamkniemy i schowamy do
lodówki a przygotowane talarki skropimy sokiem z cytryny i również
zamkniemy to racuchy można w dość szybki sposób przygotować rano
na śniadanie. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz